Rijlessen met automaat, heeft het wel zin? 

Leren autorijden is niet makkelijk. Daarom heb je hiervoor ook de hulp van een autorijschool voor nodig. Je moet op de hoogte zijn van de verkeersregels, leren kijken in de spiegels om de situatie op de weg in te schatten en dan moet je ook nog het schakelen onder de knie proberen te krijgen.  

Er is echter een manier om dit laatste achterwege te laten. Je kunt namelijk ervoor kiezen om te rijlessen met een automaat. Dit is een auto met een automatische versnellingsbak. Je hoeft hierdoor niet de versnellingspook en koppeling tijdens het autorijden te gebruiken. Je kunt zo snel je rijbewijs halen. Wel een nadeel is dat je na het behalen van je rijbewijs alleen in auto’s met een automaat mag rijden. Mensen vragen zich daarom af of het wel zin heeft om te rijlessen met automaat. 

Makkelijker leren autorijden 

Een groot voordeel van rijlessen met automaat is dat het makkelijker zal zijn om te leren autorijden. Je hoeft immers niet het schakelen te leren en dat is een van de moeilijkste aspecten van het rijden in een auto. Je moet dan namelijk leren om de koppeling langzaam op te laten komen en steeds de versnelling te wisselen met de versnellingspook. Wanneer je kiest voor rijlessen met een automaat, dan kan je dit allemaal overslaan. Je kunt dan simpelweg autorijden en alleen het stuur met twee handen vasthouden. Dit betekent dat je alle aandacht op de weg kunt houden.  

Rijbewijs alleen voor automaat 

Hoewel het makkelijker is om te leren autorijden in een automaat, heeft het op deze manier rijlessen nemen ook een nadeel. Wanneer je rijopleiding namelijk is afgerond, dan heb je een rijbewijs waarmee je alleen in een automaat kunt rondrijden. Je moet hier dus wel rekening mee houden. Ook bij het kiezen van een autorijschool. Niet alle rijscholen bieden het aan. Als je deze rijlessen bij een autorijschool volgt dan zal je na het praktijkexamen dus een automaat moeten kopen. Iedereen die in staat is om rijlessen in een normale schakelauto te nemen, kan daarom beter voor deze optie kiezen. Met het rijbewijs dat je dan haalt kan je namelijk in beide soorten auto’s rijden. Voor iemand die kan schakelen is het rijden in een automaat een fluitje van een cent.